مسجد امام اصفهان جزء مساجد چهار ایوانی به شمار می آید. دو مناره در سردر مسجد و دو مناره در کنار بزرگترین ایوان قرار گرفته است. سازه های پیرامون ایوان 48 متر ارتفاع داشته و بر روی بدنه مناره تزئینات کاشیکاری و نوشته هایی از نام پیامبر و امام علی (ع) به چشم می خورد. در سال 1025 هجری قمری ، بخش ورودی اصلی بنا تکمیل گشته است که در سردر این مسجد کاشی های ارزشمند و نفیسی دیده می شود.
دو کتیبه در سردر مسجد شاه مشاهده می گردد که کتیبه اول با خط ثلث و تاریخ شروع بنا را مشخص می کند و کتیبه دوم نیز با خط خوش ثلث در دو سطر در رابطه با تکمیل شدن ساخت بنا توضیح داده شده است.
دو مدرسه در گوشه های جنوب شرقی و جنوب غربی صحن به نام های مدرسه ناصری و مدرسه سلیمانیه قابل مشاهده هستند که متعلق به دوره صفویان می باشند.
از شاهکارهای ساخته شده بنا گنبد مسجد است که حالت دو پوش دارد. در بین دو پوسته گنبد امام فضای خالی دیده میشود. در داخل گنبد و منبر تزئیناتی از سنگ مرمر استفاده شده است. گنبد مسجد امام اصفهان دارای خاصیت آکوسیتی هست به طوری که وقتی بر روی مرکز زیر گنبد قرار می گیریم انعکاس صوت خود را می شنویم.
در اصلی مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده که از جنس نقره و طلا است.
مقرنس کاری های با شکوه سردر ورودی به همراه این در زیبا جلوه گری کرده و در زمان شاه صفی الدین ساخته شده است. اشعار بسیار زیبایی بر روی در اصلی مسجد قابل مشاهده می باشد.
دو لوح سنگی به طول 1,80 متر در اطراف ایوان جنوبی مسجد قرار دارد که دستورات شاه عباس در آن آورده شده است. کتیبه های مسجد توسط خطاطان مختلفی نگارشته شده است. طولانی ترین کتیبه ای که در م سجد ساخته شده در اطراف محوطه زیر گنبد قرار دارد که توسط عبدالباقی تبریزی با خط ثلث سفید نوشته شده است.
هرکدام از شبستان های زیر گنبد بزرگ دارای دو محراب کوچک و یک سنگاب است. شبستان های غربی فاقد کتیبه بوده و تنها نقش و نگارهایی بر رویش دیده می شود.
در زمان محمدشاه قاجار بر اثر زلزله ای مناره ها از اصل ساختمان جدا شد که به دستور محمد شاه کتیبه خطی به خط ثلث در مابین آن ها قرار داده شد. مسجد امام اصفهان که در عظمت جزء نمونه های کامل معماری اسلامی است به عنوان مسجد جمعه هم مطرح بود.
منبع : نشاط آوران
مسجد شیخ لطف الله، شاخصه های کم نظیری در زمان خود داشته است. در مقابل این مسجد کاخ عالی قاپو قرار گرفته است. معمار برجسته جهانی به نام لوییس ای کان، در بازدیدش از این مکان عنوان کرده که در عالم خیال می توانم چنین اثری را تصور نمایم. هم چنین پروفسور پوپ این محصول را به سختی می توانست اثر دست بشر بداند و بنا به گفته وی این اثر سرشار از زیبا شناسی و کوچکترین نقطه ضعفی ساخته شده است.
تمبری از نقش مسجد شیخ لطف الله به دلیل شکوه و عظمت تاریخی اش و اثر تاریخی از چین در کنار هم منتشر شده است.
از جمله ویژگی های این بنا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کتیبه هایی زیبا با خط استاد علیرضا تبریزی
- استفاده از کاشی کاری های معرق با ارزش و نفیس در داخل و خارج بنا
- کاربرد از رنگ های زیبا و استفاده از نور طبیعی
بهره برداری این اثر تاریخی در زمان شکوفایی معماری صفویه صورت گرفت. به دستور شاه عباس اول در سال 1011 هجری قمری مصادف با 1602 میلادی، آغاز به ساخت شد و ساخت این مسجد به مدت هجده سال طول کشید.
مسجد شیخ لطف الله بر خرابه های مسجدی که قبلا در آن محل بود ساخته شده و معمار این مسجد باشکوه استاد محمدرضا اصفهانی می باشد.
نام این مسجد برگرفته از نام یکی از علمای مشهور و بزرگ عصر صفوی به نام شیخ لطف الله بن عبدالکریم است. شیخ لطف الله از مردمان جبل عامل لبنان بود که مانند اکثر علمای دیگر توسط شاه عباس صفوی به ایران مهاجرت کرد و در اصفهان سکونت کرد. حکومت صفوی به مذهب تشیع بسیار بها می داد و چون شیخ لطف الله پدر زن شاه عباس بود از تکریم بیشتری نسبت به دیگر علما برخوردار بود. در محل زندگی اش مسجد و مدرسه ای با نام ایشان ساخته شد و شیخ لطف الله جبل عاملی به تدریس علوم فقهی مشغول شد. هم چنین وی به اقامه نماز جمعه در مسجد می پرداخت.
از بدنه شرقی میدان نقش جهان اصفهان، عقب نشستگی مسجد شیخ لطف الله شروع می شود. دیوارهای سردر مسجد با سنگ مرمر زرد پوشیده شده و در ورودی مسجد به شکل دو لنگه و از چوب چنار یکدست ساخته شده است.
مقرنس کاری های چشمگیر و زیبایی در سر در ورودی مسجد شیخ لطف الله مشاهده می گردد.
این بنای تاریخی اصفهان بدون مناره و شبستان ورودی بوده و ورودی اش دارای پله است که از ویژگیهای منحصر بفرد این مسجد نسبت به مساجد دیگر می باشد.
همانطور که در توصیف مسجد شیخ لطف الله آمده این مسجد با محور شمال و جنوب چرخش 45 درجه ایجاد کرده است که دلیل آن این است که نمازگزار در هنگام ورود به شبستان رو به قبله قرار بگیرد.
تزئینات و نگارهایی که در گنبد شیخ لطف الله وجود دارد این گنبد را نسبت به سایر گنبدهای دیگر متمایز کرده است.
پس از عبور از در ورودی وارد هشتی ای شده که شروع راهروی شبستان با درازا 28 متر است. شبستان زمستانی فضایی است که برای نمازگزاران در اوقات سرد سال در نظرگرفته شده بود. دیوار های شبستان زمستانی فاقد تزئینات و سقف آن کوتاه می باشد. بعد از عبور از این راهروی نیمه تاریک وارد فضای شبستان شده و دنیایی از نقش و نگار و نور را می بینیم. در این فضا گنبد ترنج شکلی با زمینه نخودی رنگ و نگاره اسلیمی را مشاهده می نمائید.
کاشی کاری های زیبایی در این بنای تاریخی صورت گرفته که شروع کاشی با کاشی هفت رنگ و در نهایت با کاشی معرق پایان می پذیرد.
در نزدیک طلوع و غروب آفتاب، بازتاب تابش آفتاب به نقش طاووس وسط گنبد رسیده و در این حالت چیزی شبیه دم طاووس از انعکاس نور از سطح کاشی ها شکل می گیرد. دیدن این بنای تاریخی زیبا را به هر صاحب ذوقی توصیه می شود. برای توصیف بیشتر این مسجد عکس های در این مطلب قرار داده ایم.
منبع : نشاط آوران
با توجه به تاریخچه اصفهان و سخنان شیندلر، پل خواجو اصفهان برروی خرابه های پل قدیمی حسن بیک که به زمان تیموری باز میگردد ساخته شده است. پل قدیمی حسن بیک توسط پادشاه اصفهان به نام حسن بیک ترکمان پایه گذاری شد و به صورت ناتمام باقی گذاشت.
در زمان صفویان به دستور شاه عباس دوم، پل حسن بیک تکمیل شد و به دلیل اینکه این پل راه ارتباطی محله حسن آباد را با رودخانه برقرار می کرد به نام پل حسن آباد شهرت یافت. بدین ترتیب درباره نام فعلی این پل گفته های بسیاری بیان شده و یکی از گفته ها برای نامگذاری پل خواجو این بوده که نجیب زادگان و اشراف در این محله سرسبز و خوش آب و هوا زندگی خود را می گذراندند و این نام به این جهت که به معنی نجیب زاده است انتخاب شده است.
شاردن فرانسوی در رابطه با معماری پل خواجو اصفهان می گوید که پلان این پل دارای دوقسمت می باشد:
- قسمت تحتانی پل: این قسمت دارای 21 دهانه بوده و جنس به کار رفته در آن ها از سنگ می باشد و توسط حسن بیک ساخته شده است. در قسمت زیرین این پل از سنگ های بسیار بزرگی استفاده شده که بر روی آن ها حروف یونانی آلفا، بتا و دلتا دیده شده که مربوط به عمارت ییلاقی اردوان اشکانی بوده که به اینجا آورده شده است. این قسمت پل دارای طول تقریبا 133 متر و عرض 12 متر می باشد.
- قسمت فوقانی پل: این طبقه شبیه سی و سه پل است و برای عبور راحت تر از رودخانه در مواقع سیلابی ، آجر به کار برده شده است. این قسمت در دوره صفویه و به دستور شاه عباس اضافه شده است.
ایوان و نشیمن گاهی در روی پل فوقانی دیده می شود که یکی در جهت معبر و دیگری به سمت روخانه زاینده رود است. دالانچه ای برای عبور و مرور در فضای میانی دو ایوان وجود دارد. این مسیر عبوری، عمارت بیگلر بیگی را به دو بخش غربی و شرقی تقسیم می کند.
عمارت بیگلر بیگی دارای 4 طبقه بوده است. در این عمارت اتاق ها و گوشواره های زیبایی به جهت خوشگذرانی و تفریح شاه در نظر گرفته شده بود. در طبقات این عمارت تزئینات و نقاشی های زیبایی دیده می شود.
در وسط دهانه های پل تحتانی ستون های سنگی حدود 22 متر دیده می شود که برای جلو گیری از فشار آب قرار داده شده اند.
پل خواجو اصفهان علاوه بر عبور و مرور به عنوان سد و بند هم کارایی داشت. از آب سد برای آبیاری باغ های اطراف پل استفاده می شد. زیبایی های این پل آن چنان بوده است که شاعرانی همچون صائب تبریزی و مولانا سایرای مشهدی در وصف آان به سرودن شعر پرداخته اند.
منبع : نشاط آوران
آنچه درباره شاندیز مشهد می توان بیان نمود که دره های مصفا و رودخانه های پرآبی که از دامنه کوه های بینالود سرچشمه می گیرند مناظر طبیعی را خلق کرده اند. در ناحیه دره شاندیز گردشگران بسیاری برای تماشای درختان سر به فلک کشیده و گل های وحشی که در این دره رویش کرده، وارد می شوند و از این طبیعت زیبا دیدن می نمایند. از جمله رودهای این منطقه می توان به مغان، دهبار، جاغرق، زشک، کنگ، مج و مایان اشاره نمود.
ارتفاع شاندیز مشهد از سطح دریا، 1400 متر می باشد. شاندیز مشهد از آب و هوای معتدل برخوردار است. باغ های این منطقه دارای میوه های متنوع و از مهم ترین محصول باغات آن می توان به گیلاس اشاره کرد. شاندیز مشهد جنبه مسکونی نیز دارد. شیشلیک شاندیز، غذای اصلی رستوران های شاندیز محسوب شده و شیشلیک شاندیز مشهد از شهرت جهانی نیز برخوردار است. گردشگرانی که از شاندیز دیدن می نمایند با خود محصولات پوستی را به یادگار می برند.
در شاندیز مشهد مراکز تفریحی و دیدنی وجود دارد که از آن جمله می توان به پارک جنگلی شاندیز و رصدخانه نجوم رضوی شاندیز اشاره نمود. درخت چنار کهن شاندیز مشهد که قدمتی بیش از هزار سال دارد و بقایای قلعه شاهاندژ شاندیز از آثار تاریخی این منطقه است. یکی از مهم ترین حوادث دوره قاجاریه در این منطقه، به توپ بستن قلعه تاریخی شاهاندژ توسط حاکم خراسان است.
در شهر گردشگری شاندیز، پارک جنگلی شاندیز در یک منطقه ییلاقی واقع شده که توجه گردشگران را به سمت خود جذب کرده است. این منطقه ییلاقی دارای مناظر طبیعی زیبا و فضاهای سبز بی نظیر می باشد. گردشگران در کنار رودخانه ای که در پارک وجود دارد اوقات خوش و آرامی را سپری می کنند و نهایت لذت را از این طبیعت زیبا می برند. در حدود سه کیلومتری پارک جنگلی شاندیز، پدیده شاندیز مشهد واقع شده است.
پدیده شاندیز یکی از بزرگ ترین مراکز خرید و تفریحی است و جزء متنوع ترین مجموعه های خاورمیانه محسوب می شود. در این مجموعه، رستوران و بازی اسکی روی یخ برای گردشگران فراهم شده است. پدیده شاندیز مشهد هم اکنون در حال احداث است.
منبع : نشاط آوران
دریاچه چشمه سبز مشهد در حدود 20 کیلومتری روستای گلمکان و غرب شهر مشهد است. منطقه گلمکان دارای آب و هوای سرد و کوهستانی است، به همین دلیل باعث رویش گیاهانی مثل: بادام کوهی، زیره، خارشتر ، کاسنی و بابونه می باشد. هم چنین در این منطقه گردشگری مشهد جانورانی همچون آهو، گراز، بزکوهی، عقاب و کبک دیده می شود. باید برای رسیدن به چشمه سبز از روستای گلمکان، یک مسیر کوهستانی ناهموار را طی نمود.
دریاچه طبیعی چشمه سبز مشهد در ارتفاع 2500 متری از سطح دریا است و مساحت این دریاچه، 15 هکتار است و برای آبیاری باغات و اراضی کشاورزی از آب آن استفاده می شود.
برای کسانی که علاقه مند و دوستدار ورزش ماهیگیری هستند، دریاچه چشمه سبز مکان مناسبی برای ماهیگیران بوده و در آن ماهی های کوچک و بزرگی دیده می شود.
چشمه سبز از زمان های گذشته معروفیت و ارزش زیادی داشته و آب آن برای زردتشتیان از قداست خاصی برخوردار بوده است. یکی از پادشاهان ساسانی بنام یزگرد اول مسافت طولانی را برای شفا گرفتن از آب چشمه سبز با خدم و حشم خود طی می کرد و در کنار این چشمه اقامت می کرد.
به دلیل تلفظ رایج مردم منطقه به جای تلفظ سبز، سوز تلفظ می شده و به چشمه سوز هم معروف است. این چشمه در شاهنامه به چشمه سو نام برده شده و هم چنین در کتاب قدیمی نزهه القلوب نوشته حمدالله مستوفی، نام چشمه سبز ذکر شده است. به روایت فردوسی در سال 967، آب چشمه سرریز می شود و سیل مهیبی ایجاد می شود و مردم منطقه از این سیل به طلای بسیار نائل می شوند و با کالاهای هندی معاوضه می کردند.
چشمه اشتها از جمله چشمه های متعدد و معروف منطقه بینالود است . چشمه سبز به دلیل آب وهوای مطلوب دارای اهمیت بوده و در قدیم به خاطر آب فراوان و طول و عرض زیاد بحث برانگیز و مطرح شده بود.
آغوش دریاچه چشمه سبز گلمکان به روی گردشگران و توریست ها باز بوده و هر ساله بسیاری به دامن این منطقه بکر مسافرت می نمایند.
منبع : نشاط آوران