ارگ کریمخانی دارای مساحت 4 هزار متر مربع و در مرکز فضایی به مساحت حدود 13 هزار متر مربع واقع شده است. چهار برج خشتی به ارتفاع 14 متر، چهار دیوار بلند ارگ را به هم متصل نگه داشته اند. سردر ورودی بنای ارگ در دوره قاجاریه، مزین به کاشی کاری شد. کریم خان زند در هنگام ساخت ارگ، که در سال 1766 میلادی صورت گرفت از بهترین معماران زمانه خود در ساخت آن استفاده نمود. هم چنین ایشان بهترین مصالح را در ساخت آن به کار گرفت و بنا را در ظرف مدت یکسال پایان برد.
این بنای باشکوه، به عنوان محلی برای استقرار حکومت در زمان زندیه و محلی برای زندگی فرمانداران محلی در زمان قاجاریه مورد استفاده قرار گرفت. هم چنین حکمران فارس بنام عبدالحسین میرزا فرمانفرما، دستور به بازسازی مینیاتورهای نقاشی شده ارگ کریم خان شیراز را نیز صادر نمود. در زمان پهلوی از این بنای تاریخی به عنوان زندان استفاده شد. هم اینک در ارگ کریمخانی و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی مرمت هایی صورت گرفته که از آن به عنوان موزه بزرگ فارس مورد استفاده قرار گیرد.
ترکیبی از دو معماری مسکونی و نظامی در بنای ارگ کریم خان زند صورت گرفته است. آبنماها، باغچه ها و اتاقهای نقاشی شده از ظرافت خاصی بهره برده اند. در ضلع شرقی بنای ارگ، حمام خصوصی و برخی امکانات خدماتی مشاهده می شود.دیوارهای ارگ کریم خانی بسیار مستحکم و نفوذ ناپذیرست و بیشترین ضخامت دیوارها در دیوارهای بیرونی بنا قابل رویت است. در بالای دیوارها به منظور بارش باران ناودان های سنگی ساخته شده و همچنین مزقله هایی به عنوان تیراندازی قرار داده اند.
حمام ارگ کریم خان شیراز که به منظور استحمام شاهان و بزرگان به کار می رفت جزء اولین حمام های اختصاصی ایران بود. سیستم آب رسانی ارگ، از آب قنات رکن آباد تأمین می شد و آبش از نظر املاح معدنی جزء بهترین آب شیراز بود. در حال حاضر بنای تاریخی و دیدنی ارگ کریم خانی جزء زیباترین جاذبه های شهر شیراز است که همه ساله گردشگران زیادی از سراسر دنیا برای دیدنش می آیند. آدرس دقیق بنای ارگ کریم خان زند در پایین مطلب برای گردشگران عزیز آورده شده است.
آدرس ارگ : استان فارس، شهر شیراز، مرکز شهر، میدان شهدا (شهرداری سابق)، بعد از ایستگاه مترو زندیه
منبع : نشاط آوران
الماس شرق مشهد، برای زائران حرم مطهر یکی از مراکز خرید، سرگرمی و رفاهی است که رفتن به این مجموعه از برنامه های اصلی سفرشان می باشد و می توانند در آن برحسب علاقه و سلیقه ی خود انواع سوغات و صنایع دستی مشهد را تهیه کنند. مرکز خرید الماس شرق مشهد که تلفیقی از معماری سنتی و مدرن است، در منطقه گردشگری سپاد مشهد در کنار چندین مجموعه ی سرگرمی و خرید دیگر قرار گرفته است. مساحت کل مجموعه حدود 28000 متر مربع است که در 6 طبقه با 1200 واحد تجاری طراحی شده است.
مرکز خرید الماس شرق مشهد از مراکز خریدی است که در بین گردشگران و شهروندان محبوبیت بسیاری دارد. در این مجتمع شما می توانید انواع محصولات مانند پوشاک، کیف، کفش و لوازم منزل و … یا اگر علاقه به تهیه لباس و سوغاتی های برند دارید از برندهایی چون سالیان، برندس، مکس و … برای خود یا بعنوان سوغات خرید کنید.
جاذبه های گردشگری در الماس شرق فراتر از واحدهایی تجاری عرضه کننده ی کالاهای مختلف است. در اینجا می توانید به رستوران ها، فست فود و کافی شاپ ، آبنمای جامپبنگ، سینمای پنج بعدی، شهربازی، آکواریوم اشاره کنیم که در ادامه به توضیح مختصری درباره ی هریک خواهید پرداخت.
آبنمای الماس شرق مشهد
یکی از جاذبه های فوق العاده زیبای پاساژ الماس شرق مشهد که نظر همه را به خود جلب می کند آبنمای جامپینگ آن است، که رقص قطرات آب، صحنه های زیبایی را پدید می آورد. این آبنما در مرکز مجتمع طراحی شده بطوری که از همه طبقات می توان آن را دید. یکی از جلوه های زیبایش پرتاب آب تا ارتفاع 30 متر است، همچنین در وسط آبنما الماسی ساخته شده و قل زن ها در زیر آن بگونه ای عمل می کنند که تصور می شود الماس بر روی آب نگه داری می شود.
شهربازی الماس شرق مشهد
اگر به دنبال مجموعه ای هستید که علاوه بر جذابیت خرید، برای کودکان جالب باشد، الماس شرق انتخاب خوبی است. در طبقات چهارم و پنجم مرکز خرید الماس شرق مشهد، سرزمین عجایب قرار دارد که انواع بازی های سرگرم کننده ای دارد و برای فرزندان شما بسیار جذاب خواهد بود.
سینما پنج بعدی الماس شرق مشهد
در کنار بازی های سرگرم کننده ی سرزمین عجایب، بازید از سینمای پنج بعدی آن هم خالی از لطف نیست و علاوه بر کودکان، برای شما هم جذابیت بسیاری خواهد داشت.
آکواریوم الماس شرق مشهد
یکی از بزرگترین نمایشگاه های آبزیان دریاهای شور دنیا را می توان در این مجتمع دیدن کرد. در این مکان اکواریوم های مجزایی تعبیه شده است که در آن انواع آبزیانی که در آب شور زندگی می کردند نگه داری می شوند و شما می توانید از دیدن زیبایی هریک لذت ببرید.
رستوران های الماس شرق مشهد
بعد از بازدید کامل از یک مجموعه خرید جامع و زیبا، صرف غذا یا نوشیدن یک فنجان قهوه و چای خستگی را از تن شما خواهد برد. به این منظور می توانید سری به کافی شاپ ها، فست فودها و رستوران های این مجموعه بزنید و در فضایی بسیار دلنشین و صمیمی به همراه خانواده، غذاهای مورد علاقه ی خود را نوش جان کنید.
عکاسخانه الماس شرق مشهد
در این مجموعه علاوه بر تفریح می توانید خاطرات زیبایی را ثبت کنید. در طبقه سوم بازار الماس شرق مشهد قسمتی وجود دارد که شما می توانید عکس هایی زیبا با لباس های محلی و سنتی نقاط مختلف ایران بگیرید و بعنوان یادگاری ارزشمند با خود داشته باشید.
بعد جاذبه های مجتمع تجاری الماس شرق ، که هر یک به تنهایی کافیست برای جذب گردشگران و شهروندان، ناگفته نماند که امکانات رفاهی دیگر چون پارکینگ با ظرفیت بالا برای آسایش خاطر مسافران در نظر گرفته شده است.
آدرس مرکز خرید الماس شرق مشهد: مشهد مقدس، انتهای بلوار خیام، بلوار بهارستان
منبع : نشاط آوران
باغ گلشن یکی از نمونه کاملترین هنرهای گل کاری ایرانی به شمار می آید. در سال 1284 هجری قمری به دستور میرزا علی محمد خان قوام الملک دوم عمارتی زیبا و آراسته در باغ عفیف آباد شیراز ساخته شد. این باغ هم اینک در منطقه عیان نشین شیراز قرار دارد. مجموعه عفیف آباد دارای یک عمارت سلطنتی، موزه سلاح های قدیمی و یک باغ است که همه آن ها برای یک بازدید همگانی فراهم می شود.
باغ عفیف آباد شیراز دارای وسعتی در حدود 127000 مترمربع است . این باغ تاریخی در زمان صفوی از جمله باغ های ارزشمند و گردشی بود که در اختیار و استفاده پادشاهان صفوی قرار می گرفت.
میرزا علی قوام برای آبیاری درختان باغ قناتی را خریداری نمود. این باغ در اواخر دوره قاجار به دست عفیفه خانم خواهر زاده میرزا علی قوام رسید و این بانو تغییرات گسترده ای را در این باغ انجام داد و به همین دلیل به باغ عفیف آباد نامیده شد.
در زمان پهلوی وارثین باغ، آنرا به فرح پهلوی همسر محمد رضا شاه هدیه می دهند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مزایده ای این باغ در اختیار ارتش قرار می گیرد و به موزه نظامی تبدیل می گردد.
چهار ستون گچی ساده سردر باغ عفیف آباد را تشکیل می دهد و سر ستون ها از سرستون های تخت جمشید الهام گرفته شده و دو شیر در پیشانی سردر نگاره رویت می شود که به گونه ای است که در را در لابلای پنجه های خود گرفته اند. پس از عبور از در به دالانی می رسیم که به فضای اصلی باغ عفیف آباد شیراز پیوند خورده است. آیین تاجگذاری یکی از شاهان ساسانی در پیشانی دهلیز و در نقش بسته است.
ساختمان عمارت در دو طبقه می باشد که 30 اتاق تالار در آن مشاهده می شود. دو بخاری از سنگ مرمر در دو سوی تالار مشاهده می شود. در مرکز طبقه دوم تالار زیبایی قرار دارد که در سقف چوبی آن نقوشی از گل و بته، بزم و شادی و شکارگاه به چشم می خورد. معماری که در باغ عفیف آباد شیراز صورت گرفته آمیزه ای از ویژگیهای معماری دوران هخامنشی، ساسانی و قاجاریه می باشد.
منبع : نشاط آوران
یکی از باغ های تاریخی و زیبای شهر شیراز باغ دلگشا می باشد که در ناحیه آرامگاه سعدی واقع شده است. باغ دلگشا مربوط به دوره ساسانیان و در همجواری قلعه کهندژ مستقر بوده و هم چنین در زمان صفویه یکی از باغ های معروف شیراز به حساب می آمد که با توجه به عکس ها و تصاویری که از باغ دلگشا شیراز توسط گردشگران اروپایی جمع آوری شده این مورد استنباط می شود. تعدادی کوشک نیز از زمان قاجار در این باغ وجود دارد.
باغ دلگشا شیراز دارای مساحت 5/7 هکتار است. اکثر درختان آن مرکبات بوده که از جمله آن ها میتوان به نارنج و پرتقال اشاره کرد. آبی که در این باغ جریان دارد از چشمه قناتی به نام ماریز سعدی سرچشمه می گیرد. در جلو ایوان دو ستون که در قسمت جنوبی ساختمان قرار گرفته حوضی با یک گلدان سنگی در وسطش رویت می شود که لبه ها و پاشویه آن از قطعات سنگ سرخ فام است.
باغ دلگشا شیراز در حدود نیم قرن پیش در اختیار دختر قوام الملوک و همسرش ناظم الملک بود و هم اکنون این باغ تاریخی در اختیار و تملک دولت است.
باغچه ای در سمت شمالی باغ قرار دارد که به باغ طاووس شهرت داشته و فاقد عمارت بوده و دارای درختان سرو ، کاج و نخل می باشد که در لابلای آنها درختان نارنج قرار گرفته است.
در زمانی که تیمور گروکانی در شهر شیراز حکومت داشت، پس از اینکه باغ دلگشا شیراز را مشاهده کرد دستور به ساختن این باغ را از روی پلانی که توسط معماران تهیه شده بود، در سمرقند داد.
ساختمان کوشک باغ دلگشا شیراز به شکل یک تالار بوده که دارای چهار شاه نشین به سبک معماری عمارت های ساسانیان بیشابور بوده و در سه طبقه می باشد و دارای آیینه کاری و گچ بری هایی از نقوش گل و بته است و در سقف عمارت اشعاری از شوریده شیرازی به خط نستعلیق به صورت بی نظیر نوشته شده است. هم چنین اولین کلاه فرنگی ایران در این باغ به ثبت رسیده است.
منبع : نشاط آوران
مجموعه بازار وکیل شیراز یکی از ارزشمندترین تجربه های معماری در بازارهای سنتی در تاریخ ایران به شمار می رود. این بازار در میان بازارهای 1183 تا 1187 هجری قمری در محوطه ای با مساحت 21840 مترمربع میان ارگ و اندرونی کریم خانی و با همکاری گروهی از نخبگان معماری و صنعت گران و استادکاران سرشناس آن روزگار بنا گردید. طرح اصلی بازار وکیل از بازار قدیمی شهر لار و بازارچه بلند اصفهان اقتباس شده است که بر این اساس می توان ویژگی های معماری صفوی را در آن مشاهده کرد. بنیان بازار تاریخی وکیل بسیار محکم بنا نهاده شده و با وجود زلزله هایی که در طول 250 سال اخیر در شیراز به وقوع پیوسته کوچکترین خللی در ارکان آن پدید نیامده است.
بازار وکیل شیراز با وجود مشابهت کاربری با دیگر بازارهای سنتی ویژگی های خود را نیز داراست. از جمله ی این ویژگی ها نوع پوشش سقف این بازار است. سقف راسته ها با ردیفی از طاق های گنبدی آجری، کاسه سازی تزئینی و آجرکاری جناغی ساخته شده که منظری متفاوت به فضای داخلی بازار بخشیده است. ویژگی دیگر بازار وکیل ارتفاع راسته های آن نسبت به دیگر بازارهای سنتی است.
در حال حاضر بلندی بیشتر راسته ها از کف تا سقف حدود 10 متر می باشد که چنین ارتفاعی در کمتر بازاری دیده شده است. شیوه نور رسانی در بازار وکیل نیز کم و بیش تفاوت هایی را با دیگر بازارها نشان می دهد. نور شکسته با بهره گیری از روزنه هایی میان طاق ها به درون بازار رخنه کرده و ضمن تامین نور کافی از تابش مستقیم شعاع آفتاب و ریزش باران به داخل بازار جلوگیری می کند. پنجره های جا سازی شده بر پایه بلند سقف ها و بر فراز هر حجره گذشته از نقشی که در تهویه هوا دارند روشنایی داخل بازار را نیز تامین می کند.
ترکیب نور و حجم و تناوب تابش آن و دمای مناسب هوا در فضای داخلی بازار در مجموع، آرامش و امنیت خاطری را فراهم می آورد که در سایه آن مجال و فراغی دلخواه برای گفت و گو و داد و ستد امکان پذیر می شود. بازار وکیل شیراز یک شاخص برجسته کاربدی را در درون خویش دارد و آن چهار سو طاق عظیم ضربی آن است که پس از گذشت 250 سال همچنان استوار برجا مانده بی آنکه کوچکترین خللی در ارکان آن ایجاد شده باشد. سکوهای سنگی در کنار هر حجره قرار دارد که مزین به نقوش برجسته از ترنج که گذشت زمان آن ها را فرسوده کرده است.
منبع : نشاط آوران