تاریخچه : مرقد امام خمینی (ره) در جنوب شهر تهران و در کنار گلزار شهدای بهشت زهرا(س) قرار گرفته است. در حال حاضر بقعه روح الله خمینی به عنوان گران ترین بقعه در جهان مطرح است.
در زمانیکه بیماری امام خمینی (ره) رو به وخامت رفت با پیشنهاد حاج سید احمد خمینی و دیگران مقرر شد که بعد از فوت، پیکر امام در این محل به خاک سپرده شود. هزینه های مالی این مجموعه کم نظیر، از محل کمک های مردمی، دستگاه ها و نهادها، اعتبارات، عایدات، نذورات و موقوفات تامین گشت.
سبک معماری مرقد امام خمینی اسلامی بوده و مصالح و هندسه خاص و مدرن در آن به کار گرفته شده و همچون نمادی چشم هر زائری را به سوی خود می کشاند. نمای داخلی مرقد امام خمینی بر چهار ستون استوار می باشد که جلوه زیبایی را به بیننده القا می کند.
حرم اولیه بقعه روح الله خمینی با مرکزیت ضریح مطهر ایجاد گشت و برای پوشش مسقف از امکانات موجود در کشور بهره بردند و گنبدی با ارتفاع 8 متر ساخته شد. هم چنین 4 گلدسته با ارتفاع 91 متر در چهار طرف مرقد امام بنا شد. در سال 1371 هجری شمسی صحن هایی در شرق و غرب به نام های شهدا و آقا مصطفی با مساحت 120 هزار مترمربع طراحی و ایجاد شد. در این صحن ها بخش های گوناگونی برای پاسخگویی به تمام نیازهای کاربری مردم قرار داده شده است. به عنوان مثال موزه حضرت امام، انقلاب و شهدا در بخش فرهنگی تعریف شده است.
ایده شکل کلی حرم در ابتدا یادگار مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی(ره) بود. ایشان به طراحان متذکر شدند که شکل کلی حرم نمادی از سبک و سیاق انقلاب عاشورایی امام حسین و یارانشان باشد. اعداد انتخابی در معماری مرقد امام برگرفته و منتخب شده از اعدادی با نماد خاص می باشند. برای نمونه بر روی تزئینات در شمسه هایی 8 تایی و ستون هایی 8 تایی در زیر گنبد اول به کار رفته، همان طور که می دانیم عدد 8 در آئین ما برگرفته از امام هشتم می باشد.
در چند سال اخیر تحولی بنیادین در ساختار بنا و ملحقات آن صورت گرفته که به دلیل هزینه های بسیار سنگین مورد انتقاد بسیاری از اشخاص صاحب نظر گردیده است که این انتقاد ها با موافقین و مخالفین مختلفی که نظرات هر یک از آن ها شنیدنی و قابل تحمل است رو به رو گردیده است.
تاریخچه : یکی از مجموعه های تاریخی و فرهنگی شهر تهران موزه رضا عباسی است که به عنوان کوچکترین موزه ایران باستان مطرح می باشد.این موزه هم اکنون زیر نظر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اداره می شود.
سال ها بعد این موزه بعد از مرمت و بازسازی برای پنجمین بار در سال 1379 هجری شمسی افتتاح شد. در این موزه آثاری مربوط به هزاره دوم قبل از میلاد تا اوایل قرن بیستم و مربوط به زمان قاجاریه مشاهده می شود.
اشیا و آثاری که در موزه رضا عباسی تهران به نمایش در آمده شامل هنرهای ساخته شده از گل پخته، سنگ و فلز متعلق به دوران ما قبل تاریخ و همچنین اشیا و وسایل فلزی و هنرهای مربوط به دوره اسلام می باشند.
در این موزه برای حفظ و نگهداری از هنرها آزمایشگاه و کارگاهی منظور شده است. بیش از هزاران جلد کتاب به زبان های گوناگون در کتابخانه موزه رضا عباسی وجود دارد که ارزش های والای فرهنگ ایرانی را به تصویر می کشند. در انتشارات موزه منابع با ارزشی در زمینه میراث فرهنگی قرار گرفته است.
در موزه رضا عباسی 5 تالار با عنوان های پیش از اسلام، اسلامی 1، اسلامی 2، نگارگری و خوشنویسی وجود دارند.
در تالار پیش از اسلام موارد زیر به نمایش گذاشته شده است:
- آثار ایرانی
- آثار دوره های ماقبل تاریخ و پیش از اسلام
- سیر پیشرفت تدریجی فنون و مطابقت با نیازهای روزمره انسان
- آثار دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی
در دو تالار اسلامی 1 و 2، ظرف های سفالی، آثار فلزی و جواهرات و منسوجات دوره های سلجوقی، تیموری و صفوی و هم چنین آثاری از دوره قاجار به نمایش درآمده است.
در تالار خوشنویسی موزه رضا عباسی می توان با مراحل تحول خطاطی با توجه به خطوط نوشته های مختلف آشنا شویم و هنر کتابسازی را نیز بشناسیم.
در تالار نگارگری موزه نیز گنجینه کاملی از سنت نقاشی دوره اسلامی به نمایش گذاشته شده است.
ساعت بازدید برای علاقه مندان از موزه رضا عباسی در تمام ایام هفته به غیر از دوشنبه ها می باشد و از طریق شماره های تلفن 88513002 و 88513007 می توانند برای هماهنگی تماس داشته باشند.