سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آن که سپاس نیکى تو را نگزارد ، مبادا به نیکویى کردنت بى‏رغبت گرداند ، چه بود که کسى تو را بدان نیکى سپاس دارد که سودى از آن برندارد ، و بود که از سپاس سپاسگزار بیابى بیش از تباه کرده کافر نعمت غدار ، « و خدا نیکوکاران را دوست مى‏دارد . » [نهج البلاغه]
 
شنبه 94 آذر 14 , ساعت 8:17 صبح

برج رادکان,برج رادکان خراسان,برج رادکان کردکوی

تاریخچه : برج رادکان توس اثر ریاضی دان، ستاره شناس و دانشمند بزرگ ایرانی، خواجه نصیرالدین توسی است. برج رادکان مشهد یا گنبد رادکان بر روی دشت میان توس و رادکان سایه افکنده و همتای دیگر آن در کردکوی وجود دارد که به رادکان غربی مشهور است. این بنا از آثار قرن هفتم هجری قمری است.

برخی تصور می کنند برج رادکان، آرامگاه یکی از ایلخانیان است تنها برجی است که توانایی تعیین چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را دارد.

گنبد رادکان,میل رادکان,میل رادکان کردکوی

برج رادکان مشهد دارای گنبد مخروطی شکل است و ارتفاع این برج 35 متر، قطر داخلی‌اش 14 متر و قطر خارجی آن 20 متر می‌باشد. منظر بیرونی بنا تا ارتفاع 5/2 متری به شکل 12 ضلعی و از آن جا تا زیر گنبد به صورت 36 ترک نیم ستونی ساخته شده‌است. ساختمان آن احتمالاً در سال 607 قمری به پایان رسیده‌ است. این برج به 12 دیوار خشتی بیرونی با پهنا و بلندی پایه گذاری شده که برج را به 12 بخش 30 درجه‌ای تقسیم می کند و هر دیواره 30 درجه از زاویه افق را دربر می‌گیرد، دو در دیوار مقابل هم ساخته شده و بر دیواره 365 ترک نی ستونی وجود دارد که برج را به 36 ترک 10 درجه‌ای تقسیم کرده‌ است.

میل رادکان مشهد

زیباترین قسمت برج رادکان در بخش فوقانی آن قرار دارد، که عبارت از دو ردیف قطار بندی و دو کتیبه کوفی و پهلوی است که در میان تزئینات آجرکاری و گچ بری که نام بانی و تاریخ ساخت بر آن نوشته شده‌ است. طرح داخلی گنبد رادکان مدور و دارای نمایی ساده و اندود گچ و آهک است. در تمام بدنه بنا آجر و ملات گچ و آهک بکار رفته‌ است.

 این برج دو ورودی دارد و یکی از آنها رو به ویرانه‌های عمارتی باز می‌شود که اعتماد السلطنه احتمال داده است که مسجد جامع شهر بوده باشد. این بنا در گذر زمان آسیب دیده بود، به طوری که قسمت فوقانی سردر و گنبد داخلی تقریبا خراب شده بود. از این رو، در سال 1346 شمسی سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران آن را مرمت کرد.

آدرس : خراسان رضوی - شهرستان چناران
فاصله زمانی تا مشهد : 1 ساعت و 2 دقیقه بدون ترافیک
فاصله مکانی تا مرکز مشهد : 70 کیلومتر
منبع : نشاط آوران


لیست کل یادداشت های این وبلاگ