محمد تقی خان پسیان جوان پر شور میهن پرست ایرانی بود. محمد تقی معروف به کلنل پسیان و در سال 1309 هجری شمسی در شهر تبریز متولد شد.
رستم بیگ از جد خاندان پسیان بعد از جدا شدن شهرهای قفقاز از کشور ایران توسط عهد نامه ترکمنچای، به دلیل طاقت نیاوردن در زیر سلطه بیگانگان روس به شهر تبریز مهاجرت نمود. رستم بیگ و پدر محمد تقی خان پسیان روابط نزدیکی با مقامات تبریز به خصوص با میرزا تقی خان امیر کبیر داشتند.
فرزندان رستم بیگ دارای مقام های نظامی بودند و تعدادی از آن ها در جنگ با انگلیس که در شهر انگلیس اتفاق افتاد، کشته شدند. کلنل پسیان به تحصیل علوم و زبان های خارجی در مدرسه لقمانیه پرداخت و محمد تقی در سال 1324 هجری شمسی به تهران سفر کرد و در سن پانزده سالگی به مدرسه نظام تهران وارد شد. با اتمام دوره در مدرسه نظام به درجه سرگردی تغییر رتبه داد و به دلیل موفقیتش در مأموریت همدان مدال طلای نظامی را از وزارت جنگ گرفت. در مدرسه نظام به مدت 5 سال به درجه سلطانی رسید.
ایشان روس ها را در جنگی بنام مصلی شکست داد و شهرتش در تمام مرزهای ایران به گوش مردمان رسید. سرهنگ محمد تقی خان پسیان در سال 1335 هجری شمسی به کشور آلمان رهسپار شد. در سال 1338 هجری شمسی به سمت فرماندهی ژاندارمری خراسان در زمان دولت مشیرالدوله منسوب گردید. آزادی خواهان خراسان در سال 1339 هجری شمسی به رهبری شخصی به نام کلنل برای کسب استقلال ایران قیام کردند.
این قیام از طریق روسای عشایر و با تحریک کردن شخص قوام السلطنه و توسط سپاهیان دولتی ایران مورد حمله واقع شد. محمد تقی کلنل پسیان در زمان برخورد با اکراد بجنورد در منطقه جعفر آباد قوچان با نیرنگ به قتل رسید.
در مجاورت آرامگاه نادر شاه و در قسمت شمالی باغ، آرامگاه کلنل محمد تقی خان پسیان دیده می شود. لوح سنگی بر روی آب نصب گردیده است.
سنگ قبر ایشان توسط هوشنگ سیحون طراحی شده است. در سال 1340 هجری عارف قزوینی شاعر بلندآوازه ایرانی برای تشییع جنازه کلنل محمد تقی خان پسیان شعری را سرود. این شاعر در صحنه گراند هتل، ترانه خود را در سال 1301 هجری قمری اجرا نمود.
منبع : نشاط آوران