سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و طلحه و زبیر بدو گفتند با تو بیعت مى‏کنیم به شرط آنکه ما را در خلافت شریک کنى ، فرمود : ] نه ، لیکن شما شریکید در نیرو بخشیدن و یارى از شما خواستن ، و دو یارید به هنگام ناتوانى و به سختى درماندن . [نهج البلاغه]
 
سه شنبه 94 آذر 17 , ساعت 8:9 صبح

آدرس خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت هروی

تاریخچه : در کنار جاده مشهد ـ تهران به فاصله 12 کیلومتری شهر، آرامگاه خواجه اباصلت هروی وجود دارد که از قرنها پیش مزار و مورد توجه شیعیان بوده است. آرامگاه خواجه اباصلت را حاج محمد علی درویش احداث کرده است که در حال حاضر توسط اداره اوقاف و امور خیریه خراسان اداره می شود. بنای اصلی بقعه چهار گوش و به ابعاد 5/6 متر است و با چهار درگاه از خارج تماس دارد. دیواره های داخلی گنبد آیینه کاری است و در زیر سقف دورتادور رسمی بندی دارد.

خواجه اباصلت هروی از دانشمندان و محدثین مشهور زمان خود بوده است و هنگامی که از راه نیشابور به مرو نزد مأمون می رفتند از آنجایی که به حضرت امام رضا (ع) خیلی نزدیک بودند ایشان را تا مقصد همراهی کردند و افتخار خدمتگذاری ایشان را داشته اند.

خواجه اباصلت,خواجه اباصلت کیست,خواجه اباصلت هروی

خواجه اباصلت‏ یکی از اصحاب خاص علی بن موسی الرضا(ع) و خادم و محرم‏ اسرار آن حضرت بود. جد اعلای عبدالسلام در هرات زندگی می‏ کرد. وی در یکی از جنگها اسیر و به حجاز برده شد و برده عبدالرحمان بن جندب گردید. پدران وی در مدینه زندگی می‏ کردند و او در مدینه منوره متولد گردید و در آنجا رشد نمود. وی برای به دست آوردن احادیث و سخنان گهربار اهل‏ البیت پیامبر(ص) مسافرتهای زیادی نمود. مدتی در بغداد و حجاز و کوفه و یمن و نیشابور و دیگر شهرهای‏ خراسان به سر برد. خواجه اباصلت در علم حدیث مقامی بلند و ارجمند پیدا کرد.

زندگینامه خواجه اباصلت

این آرامگاه در 10 کیلومتری جنوب شرقی مشهد قرار دارد و عده ای برای نزدیکی به ایشان همان طور که از سالها قبل رسم بوده است وصیت می کردند در اطراف آرامگاه خواجه دفن شوند. یکی از سنگ قبر‌ها در آرامگاه خواجه اباصلت متعلق به درویش علی متوفی مربوط به سال 726 هجری قمری است. خواجه اباصلت فرزند صالح یا سلیمان هروی است. تاریخ اسلام ایشان را گاهی غلام، برده، محدث، متکلم و راوی بسیار مشهور و دانشمند می‌نامد و در برخی از متون ایشان را از ثروتمندانی که علما را می‌نواخته است معرفی کرده‌اند.

آدرس خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت هروی

ولی بیشتر تنها ایشان را خادم و محرم امام رضا (ع) می‌دانند که در لحظه مرگ امام حاضر بوده و امام رضا (ع) هنگامی که آثار زهر انگوری را که در مجلس مأمون خورده بود، حس می‌کند به خواجه ابا صلت دستور می‌دهد، فرشهای اتاق را جمع کند و در‌ها را ببندد تا همچون غریبی بی کس در اتاق برهنه بر خاک به شهادت برسد.

آدرس خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت هروی

از مجموعه گفته‌های تاریخ نویسان درباره خواجه اباصلت چنین بر می‌آید که وی با آنکه دانشمند و غنی بوده است آنقدر به امام رضا (ع) نزدیک بوده که گاهی سمت خدمتکاری وی را بر عهده می گرفته است. همین خصوصیت موجب محبوبیت خاص ایشان در نظر شیعیان شده است. زائرین قبل از آنکه به شهر بیایند و به خدمت امام رضا (ع) برسند، بر سر مزار ایشان مدتی توقف می‌کنند و به این بنده صالح و پرهیزکار خدا درود می‌فرستند. خواجه اباصلت در سال 236 هجری قمری یعنی سی و چهار سال پس از امام رضا (ع) رحلت کرد.

آدرس خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت,آرامگاه خواجه اباصلت هروی

عبدالاسلام بن صالح بن سلیمان ایوب بن میسره مشهور به خواجه اباصلت هروی است. ولادت ایشان حدود سال 160 هجری قمری یا نیمه دوم سده دوم هجری قمری در مدینه بوده و چون اجدادش از هرات بوده اند با اصالت هروی معروف گردیده است. وی پس از ورود امام رضا (ع) به خراسان به این منطقه آمد و در سفر و حضر ملازم و همراه حضرت علی بن موسی الرضا (ع) و راوی صریح چگونگی شهادت آن حضرت به دست ماموران عباسی بود. خواجه اباصلت در آخر شوال سال 236 هجری قمری در زمان حکومت طاهر بن عبدالله در خراسان وفات یافت. در حدود سال های 1310 و 1352 هجری شمسی مرمت ها و الحاقی بنا صورت گرفت و در سال های اخیر بنای آرامگاه با زیر بنای 920 متر مربع با شیوه جدید بازسازی شده است و نمای ضریح به نام امام رضا (ع) به صورت هشت ضلعی طراحی و ساخته شده است و پیرامون آن خدمات رفاهی، رستوران، چایخانه، بخش اداری تجاری و پارکینگ برای زائرین فراهم کرده اند.

 

آدرس : خراسان رضوی - کیلومتر 12 جاده مشهد به سمت فریمان، نرسیده به بهشت رضا (ع)
منبع : نشاط آوران


لیست کل یادداشت های این وبلاگ