در میدان امیر چخماق یزد بنایی به نام مسجد میر چخماق یا مسجد جامع نو دیده می شود. این میدان شامل بازار، تکیه، دو آب انبار و مسجد است که در قرن 99 هجری در دوره تیموریان ساخته شده است و نام آن برگرفته از نام امیر جلال الدین چخماق از فرماندهان و امرای شاهرخ تیموری می باشد.
امیر چخماق در مواقعی که جنگ های حساس صورت می گرفت با شتاب از شهر یزد خود را به لشکر شاهرخ می رساند و روابط ایشان با شاهرخ تیموری، نزدیک و بسیار مستحکم بود. امیر چخماق به همراه همسرش فاطمه خاتون و با توجه به الگو گرفتن از بارگاه پادشاهی شاهرخ، به عمران و آبادانی شهر یزد پرداخت و خدمات قابل توجهی را در این شهر به ثمر رساند.
میدانی که در شمال مسجد ایجاد شده از گذشته تا به امروز پا برجا بوده و اکنون مرکز شهر یزد می باشد. در زمان شاه عباس صفوی و در قرن سیزدهم هجری تغییراتی در آن ایجاد و برخی از آثار آن احیا شد. هم چنین جلوی مسجد امیر چخماق یزد و سردر بازار تبدیل به حسینیه شد.
در سمت شرقی میدان امیر چخماق بازاری به نام حاجی قنبر وجود دارد. او نیز از حکمرانان یزد بوده که آثار دیگری نیز در یزد بنام او ساخته شده است.
بر سر در بازار حاجی قنبر بنایی زیبا قابل رویت است که از معرف های شهر یزد بوده و هم چنین زمانیکه از بنای میرچخماق صحبت می شود مرادشان همین بنا می باشد، اگرچه از آثار امیر چخماق نیست.
کشمکش هایی بین مقامات سازمان استانداری یزد و سازمان میراث فرهنگی ایران برای تدفین شهدای گمنام جنگ ایران و عراق در میدان میرچخماق صورت گرفت که در نهایت به دفن آن ها در این محل منجر شد. اگر چه سازمان میراث فرهنگی تدفین آنان را به ضرر ثبت شدن این بنا در فهرست میراث جهانی یونسکو اعلام نمود.
منبع : نشاط آوران