قدیمی ترین بخش بازار بزرگ تهران شامل چهار بازار لباف ها، کرجی دوزها، سراج ها و نعل چی ها است. در زمان شاه طهماسب صفوی بنای اولیه بازار بزرگ تهران طرح ریزی شد.
از قدیمی ترین بخش های بازار تهران می توان به چهار سوق بزرگ و کوچک بازار اشاره کرد که در دوره فتحعلی شاه قاجار بنا شدند. مجموعه بازار بزرگ تهران در زمان فتحعلی شاه قاجار به سمت غرب کشیده و توسعه یافت. در این زمان بخش پر رونق بازار شامل حد فاصل بین ارک و مسجد جامع بود و سراها و تیمچه های معتبر و معروف در این بخش قرار گرفته بود. تعداد رسته ها، سراها و تیمچه های بازار بزرگ تهران در دوره ناصرالدین شاه افزایش یافتند و مجموعه بازار همانند دیگر مجموعه بازارهای تاریخی هرکدام مختص به فعالیت و صنف خاصی بودند. صنف های اصلی بازار بزرگ شامل بازار کفاشان، بازار فرش، بازار عباس آباد، بازار زرگرها، بازار امیر، بازار ساعت، بازار چهار سوق، بازار آهنگران، بازار پاچنار و بازار مسگران می شد.
در اطراف بازار بزرگ تهران بازارچه هایی ایجاد شده بود که محلات متعدد شهر را سامان می دادند. از جمله این بازارچه ها می توان به بازارچه معیر و قوام الدوله اشاره کرد. با توجه به گسترش و توسعه تهران، معماری و بافت این شهر دچار دگرگونی شد و بخش های زیادی از بازار متحول و بازسازی گشت. هم چنین در نزدیکی منطقه بازار بزرگ و قدیمی تهران پاساژ پوشاک کویتی ها در 5 طبقه قرار گرفته است.
از بخش های قدیمی و مورد توجه مجموعه بازار بزرگ تهران می توان به در سبزه میدان، سردر بازار بزرگ، بازار امیر، تیمچه های حاجب الدوله، قیصریه و مهدیه اشاره نمود. سردر زیبای جنوبی سبزه میدان به گونه ای ساخته شده که به راسته های گوناگون بازار راه دارد.
بخش های قدیمی بازار تهران با طاق پوشیده شده و سقف های آن با گنبد آراسته شده است. روشنایی این بخش ها از روزنه هایی که در داخل گنبدهای آجری قرار داده شده تأمین می گردد. چهار سوق بزرگی که دارای فضای هشت ضلعی و گنبد دایره ای است در بازاری به همین نام واقع شده که سطح داخل این بازار با گچ پوشیده می باشد. از گذرهای اصلی داخل بازار تهران می توان به گذر لوطی صالح اشاره نمود.
منبع : نشاط آوران
هفته اول مهرماه 95، شهر اصفهان میزبان هجدهمین مجمع عمومی شورای جهانی صنایع دستی می باشد. تا هم اکنون این خبر را می خوانید، 17 کشور عضو این شورا برای حضور اعلام آمادگی کرده اند و در این بین کشورهای هند و چین، به ترتیب با 70 و 50 نفر درخواست، بزرگترین گروه های شرکت کننده در این مجمع را تشکیل می دهند.
طبق گفته روابط عمومی معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، کشورهای حاضر در هجدهمین مجمع جهانی صنایع دستی در اصفهان به این شرح می باشند: ایتالیا، اردن، لبنان، استرالیا، کویت، انگلیس، بنگلادش، ماداگاسکار، دانمارک، مصر، امارات، هند، چین، قزاقستان، پاکستان، اروگوئه و تایلند.
برای برگزاری هرچه بهتر این مجمع، اقدامات لازم در مجتمع تاریخی چهل ستون اصفهان صورت گرفته است و غرفه های مشخصی ویژه قاره های آسیا و اقیانوسیه، اروپا، آمریکا، کشور ایران و 4 شهر جهانی در نظر گرفته شده است. در غرفه های تعیین شده، هر شرکت کننده آثار و صنایع دستی فاخر و برتر منطقه یا کشور خود را به نمایش می گذارد.
در روزهای آینده اطلاع رسانی عمومی جهت ثبت نام در نمایشگاه صنایع دستی اصفهان انجام خواهد گرفت.
جالب است بدانید که ایران حدود 50 سال است در شورای جهانی صنایع دستی که یکی از سازمان های زیر مجموعه یونسکو می باشد، عضویت دارد.
عملکرد کلی این شورا می تواند کمک شایانی به بخش صتایع دستی کشورهای شرکت کننده در این مجمع بنماید.
بهمن نامور مطلق معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور گفت: علی رغم مخالفت برخی کشورها، به خاطر همت هنرمندان اصفهان، گردهمایی شورای صنایع دستی در اصفهان برگزار میشود و حیثیت و اهمیت این اجلاس برای ایران و آسیا باز می گردد.
وی افزود: 18 مجمع صنایع دستی اصفهان یک رویداد علمی، فرهنگی و تجاری است. همچنین یک اتفاق خوب در مدیریت جهانی صنایع دستی و بزرگترین رویداد تاریخ صنایع دستی می باشد که ایران در آن مشارکت دارد.
به گفته فریدون الهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان، شهر اصفهان به همراه جیپور هندوستان به دلیل پذیرش تمام صنایع دستی، شهرهای جهانی صنایع دستی نام گرفته اند. به قطع می توان گفت وجود صنایع دستی اصفهان نیز از عوامل این انتخاب بوده است.
این مجمع به طور حتم تاثیر مثبتی بر روی شناخته شدن هرچه بیشتر صنایع دستی ایران در جهان خواهد داشت.
بد نیست به این موضوع نیز اشاره شود که طبق آخرین طبقه بندی سازمان میراث فرهنگی، 199 رشته از مجموع 297 رشته صنایع دستی و هنرهای دستی کشور، در شهر اصفهان تولید می شوند
منبع : نشاط آوران
باغ گلستان تبریز به باغ فجر نیز شهرت داشته و در زبان ترکی آذربایجان به آن گولوستان باغی می گویند. این باغ در سال 1308 هجری شمسی در منطقه زمین های گجیل مورد بهره برداری قرار گرفت. باغ گلستان تبریز به منظور مکانی برای گردشگری مردم ساخته شد و در آن نزدیکی بازاری برای خرید عموم وجود داشت که مردم پس از گشت و گذار در بازار برای استراحت به این مکان زیبا وارد می شدند.
باغ گلستان تبریز دارای محوطه سرسبز و خرمی با مساحتی در حدود 52 هزار متر مربع است. در این باغ زیبا شهربازی برای بازی کودکان تدارک دیده شده بود که در آن امکاناتی شامل چرخ و فلک، ماشین سواری، قایق سواری و غیره بود.
درختان و چمن های پارک باغ گلستان تبریز، استخرها و حوض های این مکان تفریحی را نیز می پوشاندند. در سال 1374 هجری شمسی دیوارهای این باغ تاریخی به دلایل نامشخص برداشته شد و تاحدودی از زیبایی این باغ کاسته شد.
و هم اکنون نیز از حوض های میانی، فواره های شادی آور و شهربازی کودکان و پوشش گیاهی عظیم خبری نیست و همین دلایل باعث شده مردم کمتر رغبت کنند به این باغ تاریخی و عمومی در مرکز شهر سر بزنند.
در زمان شهردار علیرضا نوین تصمیم به اجرای ساختن نمادی برای شخصیت معروف و شاعر عرفانی شمس تبریزی به جای آبنماها و فواره های طراوت زا صورت پذیرفت.
هدف از اجرای این طرح معرفی شهر تبریز به عنوان زادگاه حضرت شمس و هویت تاریخی تبریز بود که اجرای آن نیمه کاره رها شده و در حال حاضر بسیاری از زمین ها و محوطه های گردشی این باغ زیبا به کارگاه های امانی شهرداری تبدیل شده و هم چنین ویرانه ای برای دورهمی معتادان و بی خانمان می باشد.
منبع : نشاط آوران
میدان آزادی که قبل از انقلاب اسلامی، میدان شهیاد نام داشت به شکل بیضی گونه ایجاد شده است. در وسط این میدان برج آزادی به ارتفاع 48 متر و در حاشیه آن دو مسیر اتومبیل رو ساخته شده است. باغچه های چمن کاری شده شش ضلعی ای نیز در اطراف میدان مشاهده می شود.
میدان آزادی تهران پس از میدان نقش جهان اصفهان به عنوان بزرگ ترین میدان ایران مطرح شده است. طراح و سازنده برج این میدان، مهندس حسین امانت بود که در سال 1349 هجری شمسی این طرح به بهره برداری رسید.
بر طبق نظر سنجی هایی که در بین مردم صورت گرفته اکثریت مردم برج آزادی تهران را به عنوان نماد پایتخت عنوان کرده اند. هم چنین بر اساس نظرسنجی این میدان را پس از موزه ها و کاخ های تهران برای معرفی به گردشگران خارجی دارای اولویت می دانند. در سال 1352 هجری شمسی به مدت 5 سال، نقوشی از این برج بر روی اسکناس های دویست ریالی چاپ و نشر می شد.
از هزینه های ساخت برج شهیاد یا برج آزادی تهران سندی عرضه نشده است. اکنون بنیاد فرهنگی و هنری رودکی، مجموعه فرهنگی و هنری برج آزادی را تحت رسیدگی و نظارت دارد. معماری شاخص و پلان زیبای برج آزادی تلفیق طاق های معماری پیش از اسلام و بعد از اسلام می باشد. معمار این بنای باشکوه به تمام جزئیات کار دقت وافر و قابل توجهی داشته است.
تاریخچه برج آزادی تهران یا برج شهیاد به سال 1345 هجری شمسی برمی گردد. در این سال مسابقه ای در بین معماران ایرانی برای طرح یک نماد شناسایی ایران گذاشته شد که در پایان مسابقه طرح مهندس 24 ساله و دانش آموخته دانشکده هنر دانشگاه تهران به نام مهندس حسین امانت پذیرفته گشت.
در زمان پر شور انقلاب، برنامه پیشواز بازگشت رهبر عظیم الشأن امام خمینی (ره) از پاریس در این میدان انجام گرفت. در هنگام انقلاب بر روی پایه های برج نیز شعارهایی می نوشتند.
در این بنای سه طبقه، چهار آسانسور، دو راه پله و 286 پلکان به کار برده شده است. در محوطه زیرین برج آزادی سالن هایی برای منظورهای مختلف مثل نمایش، کتابخانه ، موزه و غیره ساخته شده است. تلفیقی از سنت و مدرنیسم در نقش های داخلی برج آزادی تهران مخصوصا درسقف های طبقه دوم قابل مشاهده می باشد. با گذشت زمان نیز در بخش هایی از بنای برج میلاد تهران ترک هایی برداشته شده است.
منبع : نشاط آوران
برج میلاد، در شمال غربی شهر تهران و در میان تپه ای به مساحت حدودی 14 هکتار قرار گرفته است. این بنای چند منظوره به دلیل ارتفاع بلند و نمای متفاوتش تقریبا از همه جای شهر تهران پیداست. این برج زیبا به عنوان یکی از نمادهای پایتخت محسوب شده است.
برج میلاد تهران دارای ارتفاع 435 متر می باشد. آنچه درباره برج میلاد تهران گفت اینست که این برج پس از برج های توکیو اسکای تری ژاپن، گوانگژو و سیجسین گوانگژو چین، سیان تورنتو کانادا، مسکو و اورینتال شانگ های چین مقام ششم برج های مخابراتی جهان را به خود اختصاص داده است.
قسمت های اصلی برج میلاد تهران عبارتند از : شالوده، لابی، بدنه اصلی برج، سازه راس و دکل.
هدف از تاسیس مرکز ارتباطات بین المللی تهران در برج میلاد رفع نیازهای بخش مخابراتی و تلویزیونی بوده که شامل برج مخابراتی – تلویزیونی، مرکز همایش های بین المللی، هتل بین المللی و مرکز تجارت جهانی می باشند.
برج میلاد برای گسترش شبکه دسترسی بی سیم به اطلاعات، زیر ساخت بهینه سیستم های جدید تلویزیونی دیجیتال، پوشش و بستر سازی بهینه برای رادیو تلویزیونی، کاربردهای هواشناسی و ایجاد جاذبه و فضاهای چند منظوره مورد استفاده قرار گرفته است.
پایه اصلی سازه برج از بتن آرمه ساخته شده است. در سه طرف ساختمان برج 6 آسانسور شیشه ای تعبیه شده که با سرعت متوسط 7 متر بر ثانیه افراد را به بالای برج منتقل می نماید.
به منظور نصب آنتن های مخابراتی و تلویزیونی ساخت دکل آنتنی با بیش از 120 متر ارتفاع در آینده پیش بینی شده است.
رستوران گردانی در برج میلاد تهران برای بازدیدکنندگان ساخته شده که بزرگ ترین رستوران گردان جهان می باشد. بخش متحرک رستوران در هر ساعت 360 درجه چرخش داشته تا امکان تماشای تهران برای بازدیدکنندگان در تمام سو فراهم شود.
هم چنین در برج میلاد تهران،سالنی برای همایش ها و کنسرت ها در نظر گرفته شده است.
از نظر راه های دسترسی و حمل و نقل، برج میلاد تهران دارای شرایط بسیار مطلوب و استثنایی است. این مجموعه در میان چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراه های همت، چمران، حکیم و شیخ فضل الله نوری قرار دارد، همچنین خط اختصاصی از یکی از ایستگاه های مترو و تدارک امکانات حمل و نقل هوایی برای ارتباط سریع با فرودگاه نیز برای آن پیش بینی شده است.
منبع : نشاط آوران